Tietoja minusta

Blogin perustin aikoinani yritykseni toteutuneista pihatöistä. Muuttuneen elämäntilanteen vuoksi olen nykyään päätyössä kasvihuoneella. Mutta sivutoimisena teen edelleen Luumäellä ja lähikunnissa: Pihasuunnitelmia, neuvontakäyntejä ja pensaiden leikkuuta yms. pieniä pihatöitä. Yhteyttä voi ottaa tämän blogin kautta sähköpostilla tai yhteystiedot löytyvät Pihapalvelu Verson tiedoilla googlaamalla.

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Havupuiden leikkausta

Kuusi aidat:

- Leikkaus kasvin ollessa lepotilassa eli n. lokakuusta- maaliskuuhun.
Huomaa vielä, että aidan ja leikkurinkin kannalta parasta on leikata suoja säällä.
-Leikkaus aloitetaan istuttamisen jälkeen heti seuraavana keväänä!




-Aidasta leikataan ensimmäisinä vuosina pelkkiä sivuja.
-Aita kannattaa leikata alusta asti ylöspäin kapenevaksi kuvan osoittamalla tavalla. Näin se kerää talvella vähemmän lumikuormaa. Ja aita pysyy tuoreen vihreänä alhaalta asti.
Monesti näkee alhaalta harvan ja ruskean aidan, joka johtuu siitä että sivuja ei ole leikattu säännöllisesti.
-Nuorta aitaa leikattaessa lyhennetään vain vähän oksan käsjestä. Mutta aidan ollessa vanhempi ja suurempi, voidaan viimeistä vuosiversoa jättää muutamia millejäkin.
-Vanhaa ränsistynyttä aitaa leikattaessa, joutuu leikkaamaan oksaa hiuikan syvemmältäkin, mutta silloin on huomioitava, että oksaan jää vielä vihreää josta oksa pääsee vielä kasvamaan.

Aidan ollessa 1,5 metrin korkuinen, aloitetaan latvojen leikkaaminen  säännöllisesti. Latvojen leikkaaminen ei kokonaan pysäytä aidan korkeuden kasvua vaan ainoastaan hidastaa.
-Vanhasta puutuneesta kohdasta ei saa leikata.
 Se ei uusiudu lehtipensaiden tapaan!!


Kannattaa käyttää linja-lankaa jos epäilyttää, että ei muuten saa leikkaus linjaa suoraksi. 
Leikkaukseen voi käyttää joko pensas saksia tai moottorikäyttöistä aita leikkuria. Ja lopuksi sekatöörejä viimeistelyyn.

Aita leikkuria käytettäessä pitää varoa, ettei leikkaa vahingossa
sähköpiuhaa poikki. 
Itse laitoin takin päälle vyön ja vyöhön kiinnitin ison pika lukon, jonka läpi sähköjohto meni Tämä kikka auttaa kun kiipeilet tikkailla ja jatko-johto irtoaakin leikkurista, niin näin se ei putoa alas asti. 
Ja keikkuessani siellä 3,5 metrin korkeudessa jatkojohto painaa jo sen verran että johto irtoaa helposti.
Lisäksi pikalukko pitää johdon koko ajan sivullasi, ja tulee pienempi riski leikata johtoa poikki.

 
Miksi kuusi aitoja kannattaa leikata?

Kun leikkaat kuusi aitaa alusta asti vuosittain, se pysyy kapeana, ja alhaalta asti vihreänä. Kuusi aitaa ei voi nuorentaa alasleikkaamalla niin kuin esimerkiksi aitaorapihlajaa.

Tuijia tai marjakuusia voi käyttää myös leikattuna aitana, ja niiden leikkaaminen tapahtuu samoin ohjein. Ja samaan vuoden aikaan.


Vuorimännyn leikkaaminen


Vuorimänty on siitä erilainen puuvartinen kasvi, että sen vuosikasvua kannattaa typistää saadaksemme pensaasta tasaisen pallomainen ja tiheä monioksainen pensas. Jos annamme vuorimännylle kasvurauhan niin vanhemmiten siitä tulee harvaoksainen hontelo puu. Jota myöhemmin ei voi enää nuorentaa. Tietysti isoissa ryhmissä aukella paikalla sekin on upean näköistä mäntymetsikköä. Mutta pienelle pihalle istuttaessa pienellä vaivannäöllä saa upean kasvin/ kasviryhmän. Joka menestyy vielä vaatimattomassa kasvuympäristössä. Suhteellisen karussakin hiekka rinteessä!
Vuorimänty leikataan kesäkuun lopulla juhannuksena. Vuorimännyn vuosikasvu kehittyy touko–kesäkuussa. Suotuisissa oloissa vuosikasvaimet voivat venyä hyvinkin pitkiksi. Oksan kärjessä olevia versoja lyhennetään 1/3 –1/2. Toinen vaihtoehto on poistaa keskimmäiset vuosikasvaimet kokonaan. Haavoja ei tarvitse käsitellä haavanhoitoaineella.

Juhannuksen aikana tehtynä typistäminen käy kätevästi käsin taittamalla. Hieman jos ajoitus viivästyy niin kärjet katkeaa saksillakin.

Kääpiövuorimäntyä ei välttämättä tarvitse näin typistää mutta siitäkin tulee tuuheampi jos silloin tällöin varsinkin alku vuosina typistää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti