Tietoja minusta

Blogin perustin aikoinani yritykseni toteutuneista pihatöistä. Muuttuneen elämäntilanteen vuoksi olen nykyään päätyössä kasvihuoneella. Mutta sivutoimisena teen edelleen Luumäellä ja lähikunnissa: Pihasuunnitelmia, neuvontakäyntejä ja pensaiden leikkuuta yms. pieniä pihatöitä. Yhteyttä voi ottaa tämän blogin kautta sähköpostilla tai yhteystiedot löytyvät Pihapalvelu Verson tiedoilla googlaamalla.

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Syyskuulumisia

Niin se vaan tämäkin kesä vierähti vauhdilla. 

Onneksi sain koko kevään, kesän ja syksyn nauttia runsain mitoin ulkona olemisesta töiden puitteissa. Ei mennyt kesä ohi. 

Vielä kun muisti välillä töiden lomassa oikaista selkänsä ja nauttia syksyn etenemisestä, ihailla kaunista ruskaa. Katsoa taivaalle lintuparvien ylilentoa. 


Jokunen pihakin tuli tänä vuonna uudistettu. 
Kaikki tämän vuoden viherrakennus urakoistani oli vanhan pihan nuorentamista.

Tai kaivinkoneen jälkien maisemoimista kasvi-istutuksilla. Osasta urakoistani löytyy kuvia kohdasta viherrakennusurakat 2011. Ja muutamsta lisään kuvia kunhan ehdin...


Jopa täällä Etelä-Karjalassa puiden lehdetkin alkaa olla jo tippuneet. 
Lehtiä on haravoitu useammalta pihalta, jopa omaltakin. 

Onneksi minulla on tehokas itse vetävä nurmikon leikkuri jossa on kerääjä. 
Sillä on hyvä ajaa, puista karisseet lehdet silpuksi ja tyhjentää kerääjästä suoraan kompostiin. Jopa vaahteran lehdet tulee sopivan kokoiseksi silpuksi ja näin maatuu kompostissa nopeammin. 

Ennen lehtien haravoimista katsastin kompostin tilanteen. Eli tyhjensin maatunutta multaa pensaiden tyvelle yms. että sain biojätekompostin tyhjennettyä lehtikompostin pohjalle ja sen päälle haravointi- ja perennojen jätteet.

Nyt kun lehdet on haravoitu ja perennapenkit siivottu, on aika katsastaa kuusiaitojen leikkaus tarve.   Kuusiaitojen leikkaus ajankohtakin on parhaimmillaan. Kasvukauden nyt päätyttyä ja lumien vielä tulematta on tikkaita helppo siirrellä. Ja kerätä maahan tippuneet leikatut latvat.

Vielä kun istuttelen ensi kevään iloksi jokusen pussillisen tulppaaneja, krookuksia, narsisseja yms.

Ja ennen lumien tuloa tarkistan tuettavien ja suojattavien kasvien tukikepit yms. paikoilleen.

Minulla on sen verran iäkkäät pilarikatajat ja tuijat ettei ne enää varjostusverkkoja kevät talvesta tarvitse, mutta pyöritän niillekkin muutaman kierroksen narua ympärille ja 1-3 tukikeppiä, ettei lumi paina latvoja.

Hedelmäpuiden myyrä- ja jänisverkkoja ei parane myöskään unohtaa. Meidän pihan myyrät mylläsivät minun harmikseni viimeeksi tasan vuosi sitten, ja nyt ne on taas palannut. 
Vieläkö tietäisi mikä niistä minun viimevuoden 6:sta eri hävitys kokeilusta tepsi?

Eli on siinä muistettavaa ja touhuttavaa, ennen kuin talventuloa. Mutta parempi muistaa touhuta, muuten keväällä harmittaa kun jänikset on syöneet omenat entiseksi, lumi painanut havut rumaksi, paksu lehtikerros märännyttänyt nurmikon rumaksi, biojätekomposti jo jouluna umpijäässä ja täpötäytenä...

Talven tullen ehdin taas olemaan täällä tietokoneellakin
Mm. voisin tehdä uudestaan listan pihallani kasvavista kasveista. Onneksi minulla on paperille kirjoitettuna kaikki lajikkeet. Enhän minä niitä muuten muistaisi, ainakaan talvella kun kasvit on lakastuneet tai lumen alla. 

Edellinen lista kun katosi tietokoneeni hajottua. Samalla hävisi myös jokunen kuva mitä en ollut ehtinyt tallentaa varmuuskopioihin..